fbpx
072-3306067 ייעוץ עם מומחה q

“המחנכת הסודית”: חשיבות התאורה בגני ילדים

מה חשוב לקחת בחשבון כשמתכננים תאורה לגני ילדים, ממה להימנע ולמה זה כל כך חשוב?!

תכנון תאורה בגני ילדים הוא ללא ספק אחת המשימות המאתגרות והחשובות ביותר עבור הילדים ועבור החברה בכלל. 

ילדים צעירים לומדים על העולם ועל הסביבה בהדרגה, בעיקר דרך הגוף (מישוש) והחושים, ולא בכדי מכנים את סביבת הילדים גם “המחנכת השלישית”. 

חשיבות תאורה נכונה בגני ילדים

הילדים מבלים שעות רבות ומשמעותיות בגן ולכן, התפקיד של עיצוב סביבת הגן הוא לייצר מרחבים חווייתיים שיעניקו לכל אחד מהילדים את התנאים הטובים ביותר לצמיחתו ולהתפתחותו. אולם, בשנים האחרונות מתחדדת ההבנה שכדי ליצור סביבה שתשפיע לטובה על הילדים, חשוב לשים לב לא רק למה שמציעים להם, אלא בעיקר לאיך שמציעים ו”מגישים” להם את הסביבה.   

על פי מאמר בנושא סביבה והשראה בגני ילדים שפרסם המנהל הפדגוגי במשרד החינוך, סביבת גן יפה ואסתטית (שמורכבת מאיזון חכם והרמוני של אלמנטים כמו סדר, צורות, דמויות, תבניות, טקסטורה, צבע ותאורה) מעוררת השראה למשחק, להתנסות, לחקר, לחשיבה וללמידה ומשרה על הילדים תחושות חיוביות כמו סקרנות, הומור, פליאה, כבוד, שקט ורוגע. 

בהתאם לתפיסות אלו התפתחה בכל העולם גם הגישה הפדגוגית וכיום, לצד שיטות הלימוד והגישות החינוכיות מציבה הפדגוגיה גם לא מעט דרישות והמלצות הנוגעות לעיצוב החלל ולתכנון התאורה, כשהדגש הוא על עיצוב סביבות דינמיות יותר שמעודדות את הילדים להתנסות במגוון פעילויות אך גם מספקות להם מקום להנאה ומפתחות אצלם את תחושת הביטחון.

איך לתכנן נכון את התאורה בגן הילדים?

בדומה לכל חלל אחר, גם בגני ילדים צריכה תוכנית התאורה לשלב בין הצרכים הפונקציונאליים לבין המטרות העיצוביות – הן של החלל כולו והן של כל מתחם בפני עצמו (פינת קריאה, פינת יצירה, פינת משחק, חלל שינה, מתחם אכילה וכדומה). 

יחד עם זאת, חשוב מאוד לקחת בחשבון גם את השלבים ההתפתחותיים והפסיכולוגים של הילדים בגילים השונים ולוודא שהתאורה מותאמת גם להיבטים אלו. הנה כמה מהנקודות החשובות ביותר שיש לקחת בחשבון:

חשיבות החשיפה לאור שמש טבעי

יש אינספור מחקרים שהוכיחו מעבר לכל ספק שחשיפה לאור טבעי, בכל גיל אך בעיקר בגילים הצעירים, משפרת את מצב הרוח וחשובה להתפתחות המנטלית והקוגניטיבית. היעדר חשיפה מספקת לאור יום טבעי בגיל צעיר, עשוי לפגוע במנגנון השינה ואף לגרום להפרעות קשב וריכוז. לכן, ההמלצה הבסיסית והחשובה מכולן, היא לעצב את חלל הגן תוך ניצול מקסימלי של חדירת אור טבעי.

חשיבות הבהירות של התאורה המלאכותית

תפקידה של התאורה המלאכותית היא לחקות את אור השמש הטבעי ולכן, חשוב שהתאורה ההיקפית בגן תהיה תאורה בהירה שתדמה ככל האפשר לאור היום. מחקרים הוכיחו ששהייה ממושכת בחלל עם תאורה עמומה, עשויה להשפיע לרעה על מצב הרוח ועל יכולת הריכוז, ובמקרים מסוימים היא אף עלולה להוביל ללקויות למידה.  

תפיסת צבעים נכונה

חוש הראייה עדיין מתפתח במהלך הילדות ולכן חשוב מאוד לוודא שהתאורה משקפת להם את הצבעים השונים בצורה ‘אמיתית’ ואותנטית ככל האפשר. חשיפת ילדים לתאורה שאינה מתאימה, עלולה לפגוע בתפיסת הצבעים החזותית שלהם ולמנוע מהם (גם בהמשך החיים) לזהות צבעים בצורה נכונה.  

סף גירוי גבוה

מכיוון שילדים לומדים את העולם באמצעות גירוי חזותי, הם חווים גירויים חיצוניים בצורה הרבה יותר אינטנסיבית ביחס למבוגרים. חשוב לקחת את זה בחשבון כשמתכננים את התאורה בגן הילדים ולהימנע מעיצוב אינטנסיבי מידי שעלול לעורר אצל הילדים תחושות של תזזיתיות, עצבנות ואי נוחות.  

איך עושים את זה? הנה כמה טיפים וכמה רעיונות:

הימנעו מצבעוניות יתר בחלל המרכזי

החלל המרכזי של הגן הוא המקום שבו מבלים הילדים את רוב הזמן בפעילויות שונות – הם נפגשים בו, משחקים בו, יוצרים בו וגם לומדים בו. כדי לייצר להם סביבה אופטימלית בחללים ה”כלליים”, יש לוודא שהתאורה בהירה מספיק ושאין עומס של גירויים ויזואליים. 

לשם כך מומלץ כאמור למקסם את חדירת אור השמש הטבעי, אך גם לשלב בין תאורה עקיפה לתאורה ישירה באזורים ספציפיים, מה שיסייע לילדים לתפוס את המרחב בצורה תלת ממדית ויספק להם אוריינטציה מרחבית טובה יותר.  

כדי לא לגרום לגירוי יתר, מומלץ לעצב את החלל בגוון דומיננטי בהיר ואחיד ולהימנע מעיצוב “צבעוני מידי”. את הצבע ניתן (וכדאי) להוסיף ב”נגיעות” – באמצעות איור על הקיר, פריט ריהוט מסוים ו/או שילוב של גופי תאורה צבעוניים או עם אור צבעוני.  

שלבו את גופי התאורה בעיצוב הכללי

עם קצת דמיון אפשר להפוך את גופי התאורה לחלק בלתי נפרד מהעיצוב הכללי. הדרך הפשוטה ביותר לעשות זאת היא לבחור בגופי תאורה צבעוניים, בצבעים זהים או דומים לפריטים אחרים בחדר (כיסאות לדוגמה). דרך אחרת היא להשתמש בפסי צבירה ו/או בעזרת פרופיל תאורה כדי ליצור צורות שונות שישלימו את “התפאורה”.   

התאימו את תאורה לכל מתחם

במקביל לתאורה המרכזית, חשוב שבכל מתחם/אזור תהיה תאורה שמותאמת לפונקציונאליות שלו. כך למשל:

  • בפינת קריאה מומלץ לשלב תאורת משימות ממוקדת קריאה; 
  • בחדר מנוחה שמיועד לשנת צהריים מומלץ לבחור באור “חם” ורגוע, ולשלב דימרים שיאפשרו התאמה של עוצמת האור.
  • בפינת המשחקים ניתן להפוך את התאורה לחלק מהתפאורה;
  • באזור המיועד לאוכל מומלץ לבחור בתאורה בהירה, אך לא בהירה מידי; וכך הלאה

בטיחות! בטיחות! בטיחות!

בגן ילדים שוהים, ובכן… ילדים! לכן הדבר החשוב ביותר שעליו צריך להקפיד כשמתכננים את התאורה הוא נושא הבטיחות (גם אם זה נשמע ברור מאליו). בהקשר הזה חשוב לשים לב לכמה דברים עיקריים:

  • הרחיקו או הסתירו מהילדים את נקודות החשמל;
  • הקפידו לתלות את גופי התאורה בגובה גבוה מספיק, כך שהילדים לא יוכלו לגעת בהם;
  • במקומות שמועדים לרטיבות (מטבח או חדרי שירותים לדוגמה), הקפידו שהתאורה תהיה מותאמת ומוגנת גם מפני מים;

דגשים קטנים אחרונים:

  • שימו לב לצללים שיוצרת התאורה. זכרו שעבור ילדים, צללים כהים ו/או חדים מידי עשויים להיות דבר מפחיד מאוד;
  • ודאו שהתאורה מכוונת בזווית הנכונה ושהיא לא מסנוורת (במפגש עם מראה או אלמנט מבריק אחר לדוגמה);
  • אל תוותרו על דימרים. זה יקל עליכם להתאים את התאורה לצורך, לשעה ביום, לאווירה שאתם רוצים ליצור ואפילו למזג האוויר.

ואחרי שאמרנו את כל זה…

גני ילדים הם, במובן מסוים, “ארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות”. זה המקום לחזור לילדות, לתת לדמיון להתפרע ולתכנן את העיצוב ואת התאורה של הגן כך שכל מי שנכנס פנימה ירגיש שהוא נכנס לארץ מהאגדות.