השפעת התאורה על תפיסת המרחב
- פורסם בתאריך:
06-07-2020
האם חדר מואר באמת נראה מרווח יותר מאשר חדר חשוך? האם לתאורה טבעית יש יתרון משמעותי על פני תאורה מלאכותית? והאם התאורה משפיעה באופן שונה על גברים ונשים? כל התשובות.
הבנת ההשפעה הרבה של התאורה על החוויה האנושית, מצב הרוח וההתנהגות, היא שהפכה את תחום תכנון התאורה לאחד ההיבטים החשובים ביותר באדריכלות ובעיצוב פנים. לצד זה מחלחלת בשנים האחרונות ההבנה כי בנוסף להשפעות הפסיכולוגיות, משפיעה התאורה גם על האופן הפיזי שבו גברים ונשים תופסים את המרחב שבו הם נמצאים – גודל החלל, גובה התקרה, המרווח שבו ואפילו רמת הפרטיות שלו.
ממצאים אלו מתווספים לתהליך נכון של תכנון תאורה ומאפשרים לאדריכלים ולמעצבים לדייק עוד יותר את ההתאמה של החלל לצרכים ולרצונות של הלקוח (וכן – לפעמים אפילו למגדר). כדי להסביר את הכוונה שלנו בקצרה, בחרנו הפעם לספר לכם על התוצאות של מחקר מעניין שבחן בדיוק את הנושא הזה. ובסוף תמצאו גם כמה טיפים פרקטיים ליישום המסקנות.
כיצד משפיעה התאורה על תפיסת המרחב?
בשנת 2006 ערך חוקר בשם דוראק (Durak) מחקר מעניין שבחן את האופן שבו משתנה תפיסת המרחב הסובייקטיבית, ביחס לעוצמת התאורה. במחקר זה התבקשו המשתתפים לדרג חדרים שהוארו בעוצמות שונות בשש קטגוריות שונות: בהירות, מרווח, פרטיות, סדר, רוגע ותחושה מזמינה.
תוצאות המחקר הראו באופן ברור כי החדרים שבהם עוצמת התאורה הייתה חזקה דורגו על ידי המשתתפים כחדרים בהירים יותר, ואילו חדרים בעלי עוצמת תאורה נמוכה דורגו כמרגיעים, פרטיים ומזמינים יותר. בקטגוריית ה”סדר” לא היה הבדל משמעותי בין שני סוגי החדרים. אולם, כאשר התבקשו המשתתפים לבחור את החדר המועדף עליהם בכלליות מבין השניים, נרשמה העדפה מובהקת לחדרים עם האור הטבעי הבהיר יותר.
מהם הפרמטרים הנוספים שמשפיעים על היחס בין התאורה לתפיסת המרחב?
מחקרו של דוראק ומחקרים נוספים שנערכו בעקבותיו, הצביעו אמנם על כך שאנשים מעדיפים לשהות בחדרים שמוארים באור טבעי. אבל…
האם המסקנה הזו רלוונטית לכל סוגי החדרים באותה מידה (חלל של משרד לעומת הסלון הביתי למשל)? האם יש הבדל בין ההשפעה של תאורה טבעית להשפעה של תאורה מלאכותית בעוצמה דומה? האם תפיסת החלל משתנה בשעות שונות? והאם יש הבדל בין נשים לגברים באופן שבו משפיעה התאורה על תפיסת המרחב?
מסתבר שכן. כך עולה ממסקנות מחקר קטן יחסית אך ראשון מסוגו, שערכו חוקרים מאוניברסיטת מיסיסיפי בארה”ב. במסגרת המחקר הוצגו ל-150 סטודנטים (75 גברים ו-75 נשים) בגילאי 25-18, 6 תמונות הדמיה של חללי סלון. בכל התמונות עוצב חלל הסלון בצורה זהה ובגוונים ניטרליים, וההבדל ביניהן היה נעוץ בסוג התאורה (טבעית או מלאכותית) וברמת הבהירות שהותאמה לשעות שונות של היום.
עבור כל תמונה ביקשו המשתתפים לדרג את התחושה הכללית שלהם מהחלל וכן את התחושה שלהם בכל אחת מששת הקטגוריות שנקבעו במחקר של דוראק – בהירות, מרווח, פרטיות, סדר, רוגע ותחושה מזמינה.
התוצאות מפתיעות:
- כאשר החלל הואר רק באור מלאכותי בעצמת בהירות בינונית – הוא קיבל מהנשים את הדירוג הנמוך ביותר מבין כל החללים בקטגוריית הרוגע והמרווח. מאפייני הבהירות, הפרטיות והתחושה המזמינה דורגו גם הם גבוהה יותר בקרב הגברים מאשר הנשים. הסדר דורג במקום הגבוה ביותר גם אצל הגברים וגם אצל הנשים.
- בחלל עם האור הטבעי בעצמת בהירות של אחה”צ – קיבלה הפרטיות את הדירוג הנמוך ביותר אצל שני המינים, שגם העניקו לסדר ולמרווח דירוג גבוה. נשים לעומת זאת, דירגו את החלל הזה כהרבה פחות מרגיע ומזמין לעומת גברים.
- החלל עם האור המלאכותי בעוצמה נמוכה – קיבל את הדירוג הנמוך ביותר בקטגוריית הבהירות והגבוה ביותר בקטגוריית הפרטיות גם מהגברים וגם מהנשים. בקטגוריות המרווח, הרוגע והתחושה המזמינה לעומת זאת העניקו הנשים דירוג נמוך משמעותית מאשר הגברים.
- החלל עם האור הטבעי בעצמת בהירות של בוקר – קיבל מהנשים את הדירוג הנמוך ביותר בקטגוריית הפרטיות, שזכתה לדירוג נמוך גם מהגברים. גם בקטגוריית הרוגע דורג החלל הזה במקום נמוך יותר אצל הנשים מאשר הגברים. המרווח והסדר לעומת זאת, דורגו כאן גבוה מאוד אצל שני המינים.
- החלל עם האור הטבעי בעצמת בהירות של ערב – קיבל דירוג נמוך במיוחד בקטגוריית הבהירות מהנשים, שהעניקו לו דירוג נמוך יותר מהגברים גם בקטגוריות הרוגע, הפרטיות והמרווח. התחושה המזמינה קיבלה את הדירוג הגבוה ביותר משני המינים, אך בסה”כ אף קטגוריה לא קיבלה כאן דירוג גבוה במיוחד.
- בחדר עם האור המלאכותי בעצמת בהירות גבוהה – קיבלו כל הקטגוריות דירוג גבוה יחסית גם מהגברים וגם מהנשים, כשמבין כולן קיבלה קטגוריית המרווח את הדירוג הנמוך ביותר.
איך משפיעות תוצאות המחקר על תכנון התאורה בפועל?
תוצאות המחקר הזה מוכיחות מספר נקודות שכדאי להתייחס אליהן כאשר מתכננים את התאורה:
- חדרים מוארים נתפסים בצורה חיובית יותר גם אצל גברים וגם אצל נשים.
- מבחינת תפיסת המרחב, אין הבדל משמעותי בין תאורה טבעית לתאורה מלאכותית בעצמה גבוהה.
- תאורה מלאכותית בעצמה גבוהה מחזקת את התחושה המזמינה, הפרטיות והרוגע בחלל בקרב שני המינים.
- התאורה משפיעה באופן שונה על תפיסת המרחב של נשים וגברים, כך שמבחינה מעשית חשוב להתאים את התאורה גם למגדר של מי שעתיד להשתמש בו.
לסיכום:
אין ספק כי התאורה משפיעה לא רק על האווירה ומצב הרוח, אלא גם על התפיסה החזותית של החלל. תכנון התאורה תוך התייחסות להיבט הזה בכלל ולהבדלים השונים בין גברים לנשים בפרט, יאפשר לכם לבצע התאמה הוליסטית מדויקת יותר של החלל.