מעבר לנורות חסכוניות
- פורסם בתאריך:
01-02-2018
מכת “חשבון החשמל” נחשבת, לפחות בעיניי, למכה קשה. בכל חודשיים אני נדהמת מעלות החשמל ונשבעת לצמצם, אבל זה לא יוצא. חיפשתי אפשרויות של חיסכון שלא יצטרכו ממני הוצאות עצומות. החלטתי להתמקד דווקא בתאורה שבבית שדלוקה הרבה שעות כל השנה, ועכשיו בתקופת החורף אפילו יותר שעות ביום.
ביררתי: ישנן כמה אופציות שאפשר בעזרתן לצמצם בצורה משמעותית את עלות חשבון החשמל. יונתן האוזר, מנכ”ל חברת “טכנולייט” נתן הסברים וטיפים שיסייעו במשימה.
רוב הנורות בבית הם משלושה סוגים: נורת ליבון, נורת דקרויקה הלוגן, או נורת פלורוסנט ליניארית. אנו ניתן כאן אפשרויות שונות להחלפת שלושת סוגי הנורות לדגמים חילופיים, יותר יעילים.
נורת ליבון:
נורת הליבון הינה נורה עם בסיס הברגה. נורות אלו מגיעים בכל מיני דגמים, וואטים וצורות. הצורה הכי שכיחה הינה צורת “A ” אך קיימים גם בצורת נר. כבר למעלה מחצי שנה אסור לייבא או למכור נורות מסוג זה העולים על 60 וואט. אורך חיים של נורה כזאת הינה 1000 שעות. שימוש נורמלי בבית הינו כ- 2400 שעות בשנה (כ- 6.5 שעות ביום). אנו נעשה את ההשוואות מול נורת ליבון 60 וואט.
את נורות הליבון אפשר להחליף בשלוש אופציות שונות, ברמות חיסכון שונות.
1. נורת ליבון ECO מדגם חדש המבוססת על נורת הלוגן שהינה יותר יעילה בכ- 10%. אורך החיים שלה כפול ( 2000 שעות) והיא ניתנת לעמעום מלא בדיוק כמו נורת ליבון רגילה. מחיר נורה 53 וואט כזאת בשוק כ- 30 ש”ח.
2. נורות מסוג פלורוסנט קומפקטיות CFL . נורות אלו מגיעים עם אותו בסיס של נורת ליבון. הצורה הספירלית הינו הצורה הכי שכיחה היום. נורות אלו יותר יעילות בכ- 80%, זאת אומרת כל 1 וואט מחליפה כ- 4.5 וואט. נורת אלו מגיעים בוואטים שונים כאשר 13 וואט מחליפה נורת ליבון 60 וואט. אורך החיים של נורות כאלה היא 8000 שעות. נורות אלו אינם ניתנים לעמעום. החיסרון בנורות אלו היא שהם אומנם נדלקים מיד אך מגיעים לעוצמה מלאה רק לאחר כדקה. נורות אלו אינם מומלצות למקומות עם הרבה הדלקות לתקופות קצרות (למשל במדרגות בבניין דירות). מחיר נורה 13 וואט בשוק הינה כ- 40 ש”ח.
3. נורות לד עם בסיס הברגה. נורות אלו הם מבוססים על טכנולוגיית לד בנויה בתוך צורה של נורת ליבון. נורות מסוג זה מאוד יעילות וכל 1 וואט של נורת לד מחליפה כ- 6.5 וואט ליבון. לפי החישוב הזה נורת לד 9 וואט מחליפה נורת 60 וואט ליבון. נורות אלו נדלקים במיידי לעוצמה מלאה אך אינם ניתנים לעמעום. אורך חיים של נורה כזאת היא בסביבות 30,000 שעות. מחיר נורת לד 9 וואט בשוק הינה כ-150 ש”ח.
בשימוש של 2400 שעות בשנה ועלות חשמל של 75 אגורת לקוט”ש החיסכון בשנה עקב מעבר מנורת ליבון 60 וואט לסוג נורה שונה הינה:
נורת ECO הלוגן – 11 ש”ח בשנה.
נורת CFL פלורוסנט – 85 ש”ח בשנה.
נורת לד – 92 ש”ח בשנה.
מעבר לזה יש להביא בחשבון חיסכון בגין אי החלפת נורות עקב אורך חיים ארוך יותר, פה באה לידי ביטוי היתרון הכי גדול של נורת הלד.
נורת דקרויקה הלוגן:
נורת דקרויקה הינה נורת הלוגן אשר נותנת אור בפיזור ממוקד. היא נמצאת ברוב גופי התאורה הביתיים אשר שקועים בתקרה. האור שהיא נותנת זה אור מאוד יפה שנותן צבע מדהים להרבה מהבית. אנשים אוהבים את הנורה הזאת בגלל הצבע היפה והפיזור הממוקד של האור. הנורה מגיעה בוואטים של 20, 35 ו-50. אורך החיים של נורה כזאת היא 2000 שעות. מחירה בשוק היא 15 ש”ח. הנורת 50 וואט היא הכי שכיחה והכי קשה להחלפה. אנו נעשה את ההשוואות מול הנורת דקרויקה 50 וואט.
1. נורת הלוגן דקרויקה 35 וואט. בהרבה מקרים הדרך הכי קלה לחסוך בחשמל היא פשוט להשתמש בנורה בוואטים יותר נמוכים ועדיין לשמור על רמה נכונה של תאורה. שווה לבדוק את האופציה של מעבר מנורת 50 וואט לנורת 35 וואט דקרויקה וכך לשמור על כל היתרונות של הדקרויקה הלוגן ועדיין לחסוך בחשמל.
2. נורת לד בנויה בתוך צורה של נורת דקויקה. נורות מסוג זה מאוד יעילות מול נורת דקרויקה היות ולד מצטיינים כאשר הם בפיזור צר. כל 1 וואט של נורת לד מחליפה כ-5 וואט דקרויקה. לפי החישוב הזה נורת לד 10 וואט מחליפה נורת 50 וואט הלוגן דקרויקה. נורות אלו נדלקים במיידי לעוצמה מלאה אך ברובם אינם ניתנים לעמעום. הנורות האלה גם לא נותנים בדיוק אותו צבע ובהיקות כמו של הדקרויקה הלוגן. אורך חיים של נורה כזאת היא בסביבות 30,000 שעות. הבעייה היא שהיום, אין נורות לד שמגיעים בצורת דקרויקה ברמה של10 וואט. המקסימום הקיים בשוק היום הינה 7 וואט, אשר מחליפה נורת דקרויקה 35 וואט. ברוב המקרים, כמו שאמרנו, גם לאחר הירידה בכמות האור ועדיין לשמור על רמה נכונה של תאורה. מחיר נורת לד 7 וואט בשוק הינה כ-130 ש”ח.
3. נורת נורות מסוג פלורוסנט קומפקטיות CFL עם רפלקטור ובסיס GU10 מחליפה דקרויקה. כל 1 וואט בנורות האלו מחליפה כ-3 וואט הלוגן דרויקה. אז דרוש נורת 14 וואט להחליף נורת 50 וואט דקרויקה. אורך החיים של נורות כאלה היא 15000 שעות. נורות אלו אינם ניתנים לעמעום. החיסרון בנורות אלו היא שהפיזור בהם היא לרוב רחבה (90 מעלות, במקום 38 מעלות) אז היא לא ממוקדת כמו ההלוגן דקרויקה. מחיר נורה 14 וואט בשוק הינה 130 ש”ח.
בשימוש של 2400 שעות בשנה ועלות חשמל של 75 אגורת לקוט”ש החיסכון בשנה עקב מעבר מנורת הלוגן דקרויקה 50 וואט לסוג נורה שונה הינה:
נורת הלוגן דקרויקה 35 וואט – 27 ש”ח בשנה.
נורת לד 7 וואט – 77 ש”ח בשנה.
נורת CFL פלורוסנט 14 וואט – 65 ש”ח בשנה.
מעבר לזה יש להביא בחשבון חיסכון בגין אי החלפת נורות עקב אורך חיים ארוך יותר, פה באה לידי ביטוי היתרון הכי גדול של נורת הלד.
נורת פלורוסנט ליניארית:
נורות פלורוסנט ליניאריות נמצאים בשימוש ביתי בעיקר בתאורה נסתרת ובאזור המטבח, מחסנים ומשרד ביתי. אזור המטבח ותאורה נסתרת בסלון הם בדרך כלל בשימוש הכי הרבה שעות בבית. נורות פלורוסנט מעולות לתת תאורה כללית בבית בלי הרבה צללים, ועל כן השימוש הנרחב במטבחים. הפלורוסנטים השתפרו ב-10 שנים האחרונות ונהיו יותר דקים ויותר יעילים. הפלורוסנטים מגיעים באורכים של 30, 60, 90, 120 ו-150 ס”מ. על מנת לקבל החלטה נכונה, חשוב לדעת איזה פלורוסנט קיים בבית: סוג ישן של שנקרא T8 או סוג יותר חדש שנקרא T5. הדרך לזהות איזה יש היא לפי עובי הנורה. T5 היא בערך בעובי של אצבע, T8 הוא הרבה יותר עבה. נורות פלורוסנט ברוב הבתים אינם ניתנים לעמעום, אמנם ניתן לעמעם אך רק עם מערכת עמעום וציוד הפעלה מתאימים. מרבית הנורות הביתיות הפלורוסנטיותT8 הינם 36 וואט. זהו נורה באורך של 120 ס”מ. אורך החיים של נורה כזאת היא 20,000 שעות. מחירה בשוק היא 10 ש”ח. אנו נעשה את ההשוואות מול הנורת פלורוסנט T8 של 36 וואט. במקרה הזה, אין ממש יכולת להחליף רק את הנורה, אלה פה יש צורך להחליף את הגוף תאורה.
1. נורת פלורוסנט T5. המעבר ל- T5 נותן לנו את כל היתרונות של הנורת פלורוסנט בלי לשנות את המראה הכולל של תאורת הבית. נורת 28 וואט מסוג T5 נותנת כ-10% יותר אור מאשר הנורת 36 וואט מסוג T8. החיסכון בחשמל פה הוא כ-25%. נורות T5 מופעלות על ידי ציוד אלקטרוני שיותר יעיל מאשר הציודים הישנים של הנורות T8, אז גם פה יש לנו חיסכון בחשמל. גוף תאורה חדש לתאורה נסתרת כולל נורה חדשה T8 ב-28 וואט עולה לצרכן 75 ש”ח.
2. פס גמישה של לדים. שימוש בלדים לתאורה נסתרת היא טובה מאוד לקבלת הילה של אור, אך היא פחות מוצלחת מפלורוסנט בתאורה כללית לחדר על ידי תאורה נסתרת. פס לדים כזה הוא מגיע בוואטים שונים שמחושב לפי מטר. הכי טוב בשביל להחליף פלורוסנט קיים הוא 14 וואט למטר. לשם השוואה 16 וואט פס לד (1.2 מטר) יחליף לנו נורת 36 וואט. אורך החיים של פס לד כזה היא 25,000 שעות. עלות פס כזה לצרכן הוא כ-100 ש”ח למטר (כולל ציוד הפעלה מתאים).
3. קיימים נורות לד מחליפות נורות T8 שאפשר פשוט להחליף אותם. הנורות האלה לא נחשבים כתחלופה מוצלחת, אך הם קיימים. הנורות לד באורך 120 ס”מ הם צורכים 16 וואט. חשוב להבהיר שתפוקת האור פה היא פחותה מזה של הנורת 36 וואט. אורך החיים של פס לד כזה היא 20,000 שעות. מחיר נורת לד כזאת לצרכן עולה 200 ש”ח.
היות ואזור המטבח ותאורה נסתרת בסלון הם בדרך כלל בשימוש הכי הרבה שעות, אנו נעשה חישוב לפי 3000 שעות בשנה (8 שעות ביום) ועלות חשמל של 75 אגורת לקוט”ש החיסכון בשנה עקב מעבר מנורת הלוגן דקרויקה50 וואט לסוג נורה שונה הינה:
נורת פלורוסנט T5 28 וואט – 18 ש”ח בשנה.
פס לד גמיש 16 וואט – 45 ש”ח בשנה.
נורת לד 16 וואט – 45 ש”ח בשנה.
בסיכומו של דבר, לא את כל הנורות בבית שווה להחליף, אך יש אופציות של נורות שאפשר להחליף ולחסוך כסף. הדרך הכי קלה לפעמים זה פשוט להחליף לנורה בוואט יותר נמוך. כמובן שיש דרך עוד יותר קלה לחסוך – לכבות את האור.