fbpx
072-3306067 ייעוץ עם מומחה q

התאמת התאורה לחדר ילדים שעולים לכיתה א’

הילד עולה לכיתה א’? מזל טוב! בזמן שאתם מתחילים לארגן את החדר שלו לסטטוס החדש ומעניקים לו תוספת של ריהוט ייעודי ללימודים, חשוב מאוד לדאוג גם לתאורה מתאימה והולמת שתספק לו מענה מיטבי לחוויית הלימודים בבית ותסייע לו בהצלחה

בשעה טובה הילד או הילדה עולים לכיתה א’. לצד ההתרגשות ולאחר רכישת הציוד לבית הספר, הילקוט ושאר הפריטים, הגיע הזמן להכין גם את החדר עבור התלמיד הטרי. חדר הילדים ששימש עד כה ללינה והיווה מרחב לפעילות ומשחקים, מקבל תפקיד חדש. זהו החדר שבו הילד יישב וילמד, יקרא, יכתוב, יכין שיעורי בית, ויבצע עבודות ומטלות.

אולם, לצד תוספת הריהוט החדש (שולחן כתיבה וכיסא תלמיד שמותאמים ללימודים), יש עוד אלמנט חשוב בחדר שראוי להקדיש לו זמן ומחשבה – התאורה. תאורה טובה היא אחד הגורמים המשמעותיים להצלחתו של תלמיד בלימודים, הרבה יותר ממה שניתן לחשוב. הסיבה לכך מלווה בהסברים מדעיים וביולוגיים שמסבירים כיצד תאורה נכונה מסייעת לגוף במשימותיו הלימודיות, הן מבחינה פסיכולוגית שמסייעת בריכוז והן בגלל האווירה שתאורה טובה משרה ומספקת לתלמיד חווית לימוד ביתית חיובית שמדרבנת אותו להצליח.

איך להתאים תאורה לחדר של תלמיד שעולה לכיתה א’?

כאשר באים לתכנן את התאורה לחדר של התלמיד הטרי, חשוב להתייחס לכמה פרמטרים במקביל:

עוצמת התאורה

התאורה הבריאה ביותר לגוף היא אור השמש שמכיל את כל צבעי הספקטרום בעוצמה שווה, ועל כן מומלץ מאוד שתאורת החדר תהיה קרובה ככל האפשר לאור יום. מכיוון שהחדר לא נמצא תחת כיפת השמיים, ברור שאין אפשרות שתתקיים בו תאורת יום מלאה, אבל כן אפשר (וכדאי) לשאוף לתאורה שמדמה את אור השמש בצורה הטובה ביותר.

הסיבה לכך נעוצה בעובדה שאור השמש (או תאורה שדומה לו בתכונותיו) מוביל לשחרור הורמון הקורטיזול שמסייע לגוף להירגע, לווסת את רמות הסוכר בדם ולשמור על רמת אנרגיה טובה בגוף. מעבר ליתרונות הגופניים הללו, ואולי דווקא בגללם, נמצאו השפעות ישירות של תאורה לחדרי ילדים טובה על ההצלחה בלימודים, וזה בדיוק מה שאנו רוצים עבור ילדנו שמתחיל את שנות לימודיו.

חוקרים באוניברסיטת קליפורניה בדקו וגילו שככל שתלמידים היו חשופים זמן ממושך יותר לאור טבעי, ניכר אצלם שיפור בשלושה מדדים: התנהגות, הישגים במתמטיקה ויכולת קריאה. מחקר אחר, שנערך בבית ספר יסודי בהמבורג, מצא שחשיפה לאור הטבעי או אור מלאכותי דומה לו, הוביל להישגים טובים יותר – שיפור של 35 אחוז במהירות הקריאה, וירידה של 74 אחוז בתחושה של חוסר מנוחה.

פונקציונליות לפני עיצוב

לפעמים הורים מפנטזים על חדרי ילדים עם אהילים וקישוטי תאורה אחרים, או על אורות מנצנצים, מהבהבים ובוהקים. זה אולי יפה ומרשים, אבל פחות מתאים לחדר של תלמיד. יש מחקרים שמצאו שאורות שמהבהבים באופן תכוף מפריעים מאוד לריכוז ולתפקוד, ויש להן השפעות נוירולוגית שליליות.

זכרו שתפקידה של התאורה המרכזית הוא לפזר בצורה אחידה בחלל החדר אור שקרוב לאור הטבעי, ללא ריבוי פריטים וקישוטים שעלולים להגביל אותו ולהטיל צללים שיחסמו אותו. כל אלו ייגרעו מהתאורה המקסימלית, יסיחו את הדעת ויפריעו ליכולת הריכוז שהתלמיד זקוק לה להצלחה בלימודיו.

תאורת משימות

מחקרים מצאו שתאורה ממוקדת משפיעה לטובה על הריכוז של התלמידים, וכן על ביצועי הקריאה והכתיבה שלהם. לכן, לצד התאורה המרכזית של החדר, חשוב להכין גם את האזור המיועד ללימוד ולהתאים לו תאורה ייעודית למשימה החשובה (מה שמכונה “תאורת משימות”). גוף תאורה ממוקד כמו מנורת שולחן או מנורת קיר צמודה לשולחן הכתיבה, יסייעו לצרכים של הילד לקרוא, לכתוב, ולהשתלט בקלות על החומר הלימודי ללא הפרעת ראות.

בעניין זה כדאי לציין כי תאורת המשימות לא חייבת להיות קבועה והיא יכולה להשתנות עם הזמן בהתאם לצרכים. כך למשל, כאשר הילד לומד בכיתות הנמוכות יש לדאוג לכוון את התאורה כך שתתאים לגובהו ותסייע לו לראות בקלות את החומר הלימודי על שולחן הכתיבה. ואילו כשיגדל, תשתנה התאורה במתחם הלימודי בחדר בהתאם לגובהו ולצרכים האחרים שיתעוררו.

מתינות בצבעים

הורים רבים נוטים לעצב את חדר הילדים בצבעוניות רבה, ואין ספק שיש בזה המון כיף. אבל, כאשר מדובר בחדר שעתיד לשמש את הילד גם לצורכי לימוד, ההמלצה היא לבחור דווקא גופי תאורה מינימליסטיים, עם צבעים שקטים וקלאסיים כמו שחור, לבן, אפור וחום, שיסייעו לאור להתפזר בחלל החדר בלי הסחות והטעיות של צבעים בעיניים שנובעות מהשתקפות מגוף התאורה עצמו, וללא שום גירויי יתר.

ומה עם הצבעוניות השמחה? אל תדאגו, לרוב חדר הילדים ממילא מלא בצבעוניות – מהרהיטים, הטקסטיל ושלל האביזרים. השאירו את התאורה שקטה ותנו לה למלא את תפקידה ולתרום לאווירה לימודית חיובית. חוץ מזה שתמיד תוכלו להוסיף גוף תאורה משני צבעוני ובולט (מנורת רצפה, מנורת לילה וכדומה).

אור ואוורור: כפל תפקידים

כדי למקסם את הפוטנציאל של התאורה בחדר התלמיד הטרי, שקלו להחליף את הנברשת המרכזית הסטנדרטית של מאווררי תקרה עם תאורה מובנית. מאוורר התקרה מאפשר ליצור טמפרטורה מותאמת למשימת הלימוד, מבלי לגרוע באיכות האור שמונפקת מגוף התאורה. כך, התלמיד נהנה למעשה משניים במחיר אחד: גם מתאורה מיטיבית וגם מאיכות אוויר טובה שחשובה גם היא למשימת הלימודים.

תאורה נתונה לשינויים

בניגוד למשרד למשל, שמשמש לרוב לצורך משימה ספציפית (עבודה), חדר הילדים משמש אותם לדברים שונים ומגוונים לכל אורך שעות היום ולכן, חשוב לדאוג שהתאורה תתוכנן כך שניתן יהיה להתאים אותה לשינויים מידיים ללא מהפכות גדולות.

אחד הדברים החשובים ביותר בעניין זה הוא לוודא שהתאורה ניתנת לעמעום (באמצעות דימרים לדוגמה). כך תבטיחו שבמהלך שעות היום יהיה אור חזק ואילו לקראת שעות השינה, התאורה תתעמעם ותאפשר למוח להפריש מלטונין (‘הורמון השינה’ שמכונה גם ‘הורמון החושך’) ולהכין את הראש ואת הגוף למצב שינה.

הורמון המלטונין מופרש במוח במצב של חשיכה ויש לו השפעות בריאותיות מבורכות: רמה גבוהה ממנו מגדילה את רמת נוגדי החמצון בגוף, מסייעת במניעת  סוכרת סוג 2, משפרת את תפקוד המערכת החיסונית ומסייעת להירדמות קלה ומהירה, מה שכמובן יסייע לילד לישון טוב ולהתעורר ערני ורענן.

התאמה למחשב

העלייה לכיתה א’ והכניסה (המבורכת) למסגרת בבית הספר מבשרת על כך שבשבועות, חודשים או בשנים הקרובות התלמיד יסתייע הרבה במחשב, גם כדי לשחק וגם כדי להכין שיעורי בית. מכיוון שמחשבים פולטים תאורה כחולה שמפריעה להפרשת המלטונין, מומלץ לוודא שבמהלך היום, התאורה בפינת הלימוד תהייה תאורה חמה בספקטרום אור רחב שתנטרל את ההשפעות השליליות של תאורת המחשב הכחולה.

כן, ככה זה. האמירה הכה מוכרת “שלום כיתה א'” מסמלת גם את יריית הפתיחה לתקופה חדשה ומרגשת, מלאה בהתנסויות ובחוויות חדשות. לא הכל אנחנו יכולים לעשות בשביל הילדים שלנו, אבל אנחנו כן יכולים להקל עליהם ולתת להם את התנאים הטובים ביותר שיסייעו להם לצלוח בהצלחה ובהנאה את התקופה הקסומה הזו.

בהצלחה!