fbpx
072-3306067 ייעוץ עם מומחה q

משחקי הרעב: כך משפיעה התאורה על מה ועל כמה שאתם אוכלים

 

התאורה משפיעה כמעט על כל תחום בחיינו. כן, גם על האוכל שאנחנו בוחרים ואפילו על כמות הקלוריות. את המחקרים האלו ממש כדאי לכם להכיר…

לתאורה יש השפעה רבה על האופן שבו המוח האנושי תופס ומרגיש דברים: החל ממצב הרוח שלנו, דרך יכולות הריכוז ואיכות השינה ועד האופן החזותי שבו אנחנו תופסים את המרחב. אבל האם ידעתם שלתאורה יש השפעה רבה גם על תחושת הרעב שלנו? ויותר מכך – על כמה שאנחנו אוכלים, על מה שאנחנו בוחרים לאכול ואפילו על הטעם של האוכל?  

הנה כמה עובדות מבוססות מחקר, שחלקן אולי יפתיעו אתכם, על הקשר שבין תאורה לתזונה:  

  • חשיפה ל’אור כחול’ לפני ארוחת הערב מגבירה את תחושת את הרעב ומשפיעה על חילוף החומרים

מחקר שנערך באוניברסיטת שיקגו בשיתוף באקדמיה האמריקאית לרפואת שינה, מצא כי חשיפה לאור כחול (בהשוואה לחשיפה לאור עמום) במשך שלוש שעות לפני ארוחת הערב גרמה לעלייה בתחושת הרעב, שהחלה כ-15 דקות מתחילת החשיפה אליו ונמשכה עד כשעתיים לאחר הארוחה. בנוסף מצא המחקר כי החשיפה לאור הכחול הגבירה גם את תחושת הערנות והשפיעה באופן מהותי על המטבוליזם של הגלוקוז (עמידות לאינסולין). 

  • חשיפה לאור כחול במהלך הארוחה גורמת לצריכת קלוריות גבוהה יותר

באותו מחקר בחנו החוקרים את השפעת האור הכחול גם על צריכת הקלוריות. לשם כך בדקו החוקרים את מספר הקלוריות שצרכו חולים בבית חולים שנחשפו לאור כחול לעומת כאלו שנחשפו לאור עמום, ומצאו כי החולים שנחשפו לאור כחול במהלך הארוחה שלהם, צרכו כמות גבוהה יותר של קלוריות.

  • תאורה עמומה גורמת לאכול יותר

אם תהיתם פעם למה במסעדות התאורה מעומעמת בד”כ (בעיקר במסעדות יוקרה), הרי שהתשובה לכך נעוצה בתוצאות המחקר שנערך לפני כמה שנים באוניברסיטת דרום פלורידה ופורסם במגזין Journal of Marketing Research, שלפיו תאורה עמומה גורמת לסועדים לאכול יותר!

לצורך המחקר סקרו החוקרים הזמנות של 160 סועדים בארבע מסעדות השייכות לאותה רשת (בהמשך ביצעו החוקרים את אותו ניסוי גם עם 700 סטודנטים והגיעו לאותן תוצאות) – מחצית מהסועדים ישבו בחללים מוארים ומחציתם בחללים עם תאורה מעומעמת. על פי התוצאות, הסועדים שישבו בחדרים העמומים הזמינו מנות בעלות ערך קלורי גבוה יותר בכ-39% מאשר הסועדים בחללים המוארים. בנוסף גילו החוקרים כי הסועדים בחללים העמומים נטו להזמין מהתפריט פריטים פחות בריאים כמו אוכל מטוגן וקינוחים, לעומת הסועדים בחללים המוארים שנטו להזמין יותר מנות בריאות כמו סלטים, עופות, דגים אפויים וירקות בגריל (16%-24% יותר). 

  • תחושת ערנות מובילה לקבלת החלטות תזונה בריאות יותר

לאור התוצאות של המחקר שפירטנו קודם, שיערו החוקרים כי הסיבה לכך היא שאור בהיר מגביר את תחושת הערנות וכי אנשים ערניים נוטים לקבל החלטות בריאותיות יותר. 

כדי לבדוק את ההשערה הזו נתנו החוקרים לסועדים בחללים העמומים ‘קפה פלצבו’ (קפה ללא קופאין מבלי שהסועדים ידעו שהוא ללא קופאין) לפני שהחלו להזמין מהתפריט. ואכן, אותם סועדים שחשו ערניים יותר בחרו מנות בריאות יותר ממש בדומה לסועדים בחללים המוארים, מה שהוביל את החוקרים למסקנה כי ערנות היא גורם משמעותי בקבלת החלטות תזונה בריאותיות יותר. 

  • אכילה בתאורה עמומה מגבירה את ההנאה מהאוכל

המחקר הקודם אמנם מצביע על כך שאכילה בתאורה עמומה גורמת לצריכה גבוהה יותר של קלוריות ולנטייה לצרוך מזונות פחות בריאים, אבל… באותו מחקר ממש מדגישים החוקרים כי המשמעות של המסקנות האלו היא לא בהכרח המלצה לאכול בתאורה בהירה. 

נשמע סותר? הנה ההסבר: במחקר אחר שנערך על ידי אותם חוקרים עבור מעבדת המזון של המותג קורנל, הם מצאו כי אנשים שאוכלים בחללים עם תאורה מעומעמת (לאור נרות לדוגמה) נהנים יותר מהאוכל שלהם ואוכלים לאט יותר, ולכן בטווח הרחוק צורכים פחות קלוריות באופן כללי.

  • תאורה חמה גורמת לאוכל להרגיש טעים יותר

במחקר שפורסם במגזין Journal of Sensory Studies ביקשו החוקרים לבחון את השפעת התאורה על חוש הטעם. 

לשם כך הוצגו לנסיינים תפוחים פרוסים ופלפלים אדומים בחמישה גוונים שונים של אור: לבן, צהוב, ירוק, כחול ואדום, והמשתתפים התבקשו להביט בתפוחים ובפלפלים תחת כל אחד מהאורות ולדרג את הנכונות שלהם לאכול את הפרי/הירק וכן את ההתרשמות שלהם מהמראה שלו. לאחר הטעימה התבקשו המשתתפים לדרג את רמת הטעם והעסיסיות של הפרי/הירק וכן את הרושם הכללי שלהם ממה שטעמו. 

התוצאות: כאשר התפוחים והפלפלים הוצגו באור לבן או צהוב המשתתפים גם רצו יותר לאכול וגם אהבו יותר את הטעם, אם כי הם גילו נכונות רבה יותר לאכול את התפוחים באור צהוב מאשר באור לבן. כמו כן גילו החוקרים כי רמת הטעם של התפוחים הייתה נמוכה יותר באור הכחול מאשר תחת אור הצהוב, הלבן או האדום (מגמה זו לא נצפתה במידת הטעם של הפלפלים). עוצמת העסיסיות לא הייתה שונה בין חמשת תנאי צבע האור. 

ששת המחקרים שהבנו כאן הם כמובן רק קצה הקרחון בכל הקשור להשפעות הרבות והרחבות שיש לתאורה על מה שאנחנו מרגישים, חושבים ואפילו חווים מבחינה פיזית. ולכן, בפעם הבאה שאתם רוצים לעודד את הילדים שלכם לאכול יותר פירות וירקות, בפעם הבאה כשאתם רוצים לאכול פחות או אפילו בפעם הבאה שאתם מתלבטים איזו מנה להזמין במסעדה – שימו לב לתאורה. יכול להיות שהיא זו שמשפיעה על ההחלטה שלכם…