fbpx
072-3306067 ייעוץ עם מומחה q

תאורה אדריכלית

מה זה תאורה אדריכלית ומתי נזדקק לה?

באופן כללי, תפקיד האדריכל הוא ליצור תכנון מקיף ומלא של הנכס אותו אנו רוכשים, תוך שימת לב לכל פרט ופרט, כך שנוכל להשתמש במבנה בצורה פרקטית ואף מהנה. תכנון אדריכלי טוב הוא כזה שלא משמיט אף פרט, ויודע להתחשב בכל הצרכים של המשתמשים בנכס – בין אם מדובר בתכנון דירת מגורים, או בתכנון קומת משרדים, או בתכנון קניון או חנות ספציפית.

בין היתר, בעבודתם, אדריכלים שמים דגש גם על תאורה. בחירת התאורה היא עניין יחסי ופרטני ביותר, מכיוון שהיא תלויה בגורמים רבים – החל ממיקום הנכס (האם הוא ממוקם באזור חשוך, או שמא הוא ממוקם באזור פתוח לגמרי שאליו נכנס הרבה אור טבעי), דרך סוג השימוש במבנה (אם מדובר בדירת מגורים, משרד או חנות – התאורה תשתנה בכל פעם בהתאם לצורך) ועד להתייחסות בין תאורת פנים לבין תאורת חוץ.

אז מהי תאורה אדריכלית?

מדובר בסוג תאורה שהוא טכני, כלומר תאורה שהדגש בה הוא על האור, עוצמתו וסוגו – ולא על הנראות של גוף התאורה (שהוא דקורטיבי, ומתקשר יותר לתחום עיצוב הפנים, בו גוף התאורה עצמו נבחר בקפידה כדי להתאים למראה הכללי של הבית ולסגנון שמעוניינים להעניק לו).

התאורה האדריכלית לא תהיה בולטת בדרך כלל, אלא תהיה נסתרת, כך שרוב הדגש בה הוא על האור, ולא על המראה שלה. בתחום הזה, ההתייחסות לאור היא כאל חומר עיצובי בפני עצמו – בדיוק כמו הבחירה בין חיפוי אבן או חיפוי עץ, והבחירה בגוון המדויק של החומר – כך גם האור הוא חומר שניתן לשחק איתו ולעצב אותו כך שיקנה לחלל את המראה הרצוי, זאת על ידי בחירת גוף תאורה אדריכלי מתאים שייתן את האפקט הרצוי.

עיצוב תאורה אדריכלית הינה אומנות בפני עצמה. כשמדברים על גופי תאורה אדריכלים צריכים לתת עליהם את הדעת ולתכנן את המבנה של הנכס בהתאם לכך. אם ידוע שבעלי הנכס מעוניינים בשנדליר גדול בסלון למשל, האדריכל יתייחס לכך בעיצובו, יספק את התשתית הנדרשת לכך ואף ייצור חלל רחב וגבוה שיוכל להכיל את השנדליר הגדול – כך שהמתחם לא ייראה צפוף מדי.

אילו סוגי תאורה קיימים?

סוגי התאורה מתחלקים לכמה קטגוריות מרכזיות:

  • ראשית, ישנה תאורה באופן כללי, תאורה שיוצרת אור שמאפשר לנו לראות את החלל, את האובייקטים שבו ואת האנשים שנמצאים בו. מדובר על תאורה בסיסית – שמטרתה לאפשר לנו לראות, פשוטו כמשמעו.
  • שנית, ישנה תאורה המהווה רובד נוסף מעל התאורה הכללית – וזו תאורה שמדגישה פרטים מסוימים בחלל. למשל, בבית מגורים ייתכן שנרצה להאיר את משטחי העבודה שבמטבח, או את השולחן שבמרכז הסלון. כלומר, בהתאם לאובייקטים שנרצה להבליט בחדר, כך תיבחר תאורת ההדגש, סגנונה ועוצמתה.
  • שלישית, ישנה תאורה שעומדת בפני עצמה כקישוט או עניין עיצובי. למשל, ישנם גופי תאורה מסוימים שבאמצעות החזרת האור יוצרים משחקי אור בחלל – כמו למשל צורות מסוימות על גבי התקרה, או תזוזה קלה בחדר שמניעה גופי תאורה קטנים ויוצרת תנודות קלות של נקודות אור ברחבי החדר.

מתי נצטרך להיעזר באדריכל?

נצטרך להיעזר באדריכל כאשר אנו מעוניינים להוסיף רבדים נוספים על גבי התאורה הבסיסית. זאת משום שהרבדים הנוספים של תאורת ההדגש או התאורה כקישוט דקורטיבי בפני עצמו – דורשים תכנון, מחשבה והבנה מעמיקה של מבנים וחללים. הבנה שכזו נמצאת בדרך כלל אצל אנשי המקצוע – האדריכלים – והם אלו שידעו כיצד להעניק לחלל המבוקש את המראה המסוים שנרצה להעניק לו.

מי בינינו לא מכיר את התחושה המתסכלת הזו כאשר רוכשים גוף תאורה חדש, שנראה נהדר בחנות – אך כאשר מתקינים אותו בבית, אנו מקבלים תוצאה אחרת לחלוטין – כאשר האור לא מספיק מאיר את החלל, או שעוצמת האור חזקה מדי כך שהיא גורמת לשאר הבית להיראות חשוך? רבים נתקלים בבעיות התאמה שכאלה – התאמה של התאורה אל החלל, או התאמה של התאורה אל התאורה הקיימת זה מכבר. הפתרון לבעיות אלה הוא שימוש בתאורה אדריכלית.

עם ניסיון של מעל עשרים שנים, מגוון לקוחות מרוצים, חדשנות, אמינות, מקצועיות ותשוקה – חברת טכנולייט היא מיצרניות גופי התאורה המובילות ביותר בישראל. אנו מספקים פתרונות תאורה חדשניים ומגוונים, ואף מספקים ליווי מקצועי לאורך כל הדרך.

קרדיטים:

• מעצבת הפרויקט: דניאל מיכאלי
.
• צלם: ליאור טייטלר – צילום אדריכלות ועיצוב פנים .