המדריך המלא לבחירת צבע האור המתאים ביותר לכל חלל
- פורסם בתאריך:
31-01-2021
מה ההבדל בין אור צהוב לאור לבן? מה קובע אם אור הוא ‘חם’ או ‘קר’? ואיזה אור מתאים לכל חלל? כל ההסברים והתשובות!
ככל שמתחזקת המודעות הציבורית להשפעות הבריאותיות והפסיכולוגיות הרבות שיש לתאורה על המוח האנושי, כך נפוצה יותר ההתלבטות בין אור צהוב ו”חם” שמשרה אווירה נעימה אבל נחשב לחלש יחסית, לבין אור לבן שנחשב אמנם לאור “קר” יותר אבל גם לאור בעל עוצמה גבוהה יותר. וזו אכן דילמה, שכן לכל חלל יש צרכי תאורה שונים ולכל טמפרטורת אור (צבע) יש את היתרונות ואת החסרונות שלה, כך שבתכנון התאורה צריך לשקלל את כל ההיבטים יחד ולבחור את האור הנכון עבור כל חדר/פונקציונאליות בנפרד.
מהי טמפרטורת צבע האור?
כדי להבין למה טמפרטורת הצבע של האור חשובה כל כך, צריך להבין קודם מהי בכלל. ו… אל דאגה – אין לנו שום כוונה להיכנס כאן להסבר הטכני המסובך (והדי משעמם יש לציין 😉).
ההסבר בקצרה:
אם הדלקתם פעם מדורה או הבטתם על תהליך של ניפוח זכוכית, ודאי שמתם לב שכאשר הלהבה מתחממת היא מתחילה לשנות בהדרגה את צבעה. בהתחלה צבעה הוא אדום-כתום (שמזכיר אור של נר), אחר כך צהוב, בהמשך לבן ולבסוף – ככל שהלהבה חמה יותר – מופיעים גוונים שונים של כחול. זו אגב הסיבה לכך שהשמיים נראים לנו בהירים וכחולים.
עכשיו, מכיוון שהתאורה המלאכותית שואפת לחקות את אור השמש הטבעי, הרי שטמפרטורות האור (שנמדדות בסולם הטמפרטורות של קלווין ונעות על הסקאלה שבין 2000K ל-6000K) תואמות למעשה את אורכי הגל השונים של להבת האש: ככל שטמפרטורת האור נמוכה וקרובה יותר לטווח ה-2000K, כך צבע האור הוא אדום יותר וככל שטמפרטורת האור גבוהה וקרובה יותר לטווח ה-6000K, כך האור הוא בהיר וכחול יותר.
**
אור “חם” ואור “קר” – נקודה למחשבה!
חשבתם פעם למה מכנים את האור הצהוב כאור ‘חם’ ואת האור הכחול כאור ‘קר’?
הרי לפי סולם קליין ככל שטמפרטורת האור גבוהה יותר כך צבע האור הוא כחול יותר (ולהפך). אז למה האור הכחול, שהטמפרטורה שלו גבוהה יותר, מכונה ‘אור קר’ ואילו האור הכתום, שהטמפרטורה שלו נמוכה יותר, מכונה אור ‘חם’?
התשובה לכך היא שהמונחים ‘קר’ ו’חם’ בהקשר הזה אינם מתארים את הטמפרטורה בפועל של הלהבה, אלא את ההשפעה הפסיכולוגית-אסתטית שיש לצבעי האור האלה על האווירה שמתקבלת: אור חם ישרה עלינו אווירה נעימה ורגועה יותר (תדמיינו אורחה רומנטית לאור נרות) ואילו אור קר ישרה עלינו אווירה ערנית ונמרצת יותר (בדומה לאנרגיה שלנו בשעות היום).
ארבעת צבעי האור העיקריים
את הגוונים השונים של טמפרטורת (צבע) אור על הסקאלה, נהוג לחלק לארבע סוגי אור עיקריים שאליהם נחשפים בני האדם במהלך היממה ושלכל אחד מהם יש השפעה משמעותית אחרת:
אור טבעי – אין זה סוד שאור שמש טבעי הוא בריא יותר מאור מלאכותי, איכותי ומותאם ככל שיהיה. יש אינסוף מחקרים שהוכיחו ששהייה בחוץ של 10 עד 20 דקות לפחות בכל יום, מעודדת ייצור ויטמין D וסרוטונין וכתוצאה מכך משפרת את מצב הרוח, מחזקת את העצמות, משפרת את הראייה ומפחיתה משמעותית את הסיכון לסבול מדיכאון ומתופעות אחרות הקשורות ללחץ נפשי.
אור צהוב (“חם”) – כשהמוח נחשף לאור צהוב הוא מגיב אליו בדומה לאופן שבו הוא מגיב לשקיעה, מה שגורם להפרשה מוגברת של הורמון המלטונין שאחראי על הרגעת הגוף והשריית השינה. מכיוון שכך, אור צהוב מתאים מאוד לחדרי שינה או לחדרים אחרים שבהם רוצים להירגע. אפקט נוסף שמתקבל כתוצאה משימוש באור צהוב הוא הדגשה של צבעים ומרקמים, כך שמבחינה עיצובית מומלץ להשתמש בו כדי להבליט פרטים ספציפיים (כגון יצירות אמנות).
אור לבן (“קר”) – אם האור הצהוב מתפרש במוח כאור דמדומים, הרי שהאור הלבן מתפרש בו כאור יום, מה שגורם לו להפחית למינימום את ייצור המלטונין וגורם לנו להרגיש ערניים, נמרצים ואפילו מרוכזים ופרודוקטיביים יותר. לכן, האור הלבן מתאים בעיקר לאזורים כמו משרדים וחדרי עבודה, מטבחים ו/או חדרי אמבטיה, שבהם יש יתרון לערנות המוגברת. בעניין זו חשוב לציין כי חשיפה ממושכת לאור לבן בטמפרטורה גבוהה מידי, עלולה לגרום ל”ערנות יתר” שדווקא תפגע בריכוז ואף תוביל לתחושה של עייפות קיצונית בסוף היום.
אור כחול – המונח אור כחול מיוחס בדרך כלל לאור שנפלט מהמסכים הדיגיטליים השונים (טלוויזיה, מחשב, טלפון נייד וכדומה), אם כי ההגדרה המדעית שלו מתייחסת לטמפרטורת אור שגבוהה מ-5000K. האור הכחול הוא גם האור שנחשב למזיק ביותר מבחינה בריאותית וכבר הוכח כי חשיפה ממושכת לאור כחול עלולה לגרום נזק לעיניים. בנוסף הוכח כי חשיפה של שעה לאור כחול בשעות הערב מפחיתה משמעותית את ייצור המלטונין וכתוצאה מכך מעכבת את זמן השינה בעד שלוש שעות.
מהו צבע האור המתאים ביותר לכל חלל?
זוכרים את ההתלבטות הכה שכיחה שבה פתחנו, בין הבחירה באור צהוב וחם לבין הבחירה באור לבן וקר? ובכן התשובה הכנה והמקצועית ביותר לשאלה הזו היא – תלוי! בדומה לכל היבט אחר שנלקח בחשבון בעת תכנון התאורה, כך גם בחירת צבע האור צריכה להיעשות באופן אינדיבידואלי, בהתאם לשימוש שעבורו מיועד החלל (או אפילו אזור מסוים בתוך החלל) ולאווירה שאותה אנחנו רוצים ליצור בו. הנה כמה דוגמאות:
תאורה לחדר השינה
המטרה העיקרית של חדר השינה היא מנוחה, ולכן חשוב לוודא ליצור תאורה לחדר השינה באווירה שלווה ורגועה כך שמהבחינה הזו אור צהוב וחם יהיה הבחירה המתאימה ביותר כתאורה מרכזית. אבל… מכיוון שחדר השינה לא משמש לרוב רק לצורך שינה אלא גם לדברים שונים אחרים כמו קריאה, לבוש ואפילו איפור (משימות שדורשות תאורה בהירה יותר), חשוב לשלב בו גם תאורת משימות בטמפרטורה גבוהה יותר שמצד אחד לא יפגעו באווירת הרוגע הרצויה ומצד שני יאפשרו התנהלות פרקטית.
תאורה לחדר הרחצה
מכיוון שחדר הרחצה משמש לרוב למגוון פעולות אסתטיות כמו איפור או גילוח, מומלץ יותר להשתמש בו באור לבן ובהיר שדומה יותר לאור טבעי ולא באור צהוב שעלול לעוות את האופן שבו אנחנו רואים צבעים. עם זאת, גם כאן חשוב לקחת בחשבון את הפונקציונאליות בשעות הלילה (שבהן האור הלבן עלול לפגוע בשינה), מה שניתן לפתרון באמצעות דימרים או תאורת לילה ייעודית לדוגמה.
תאורה למשרד/חדר העבודה
תאורה טובה ובהירה מספיק היא חיונית בחללים שמיועדים לעבודה ו/או ללימודים, כך שאור לבן יתאים כאן יותר. עם זאת זכרו שטמפרטורת אור גבוהה מידי עלולה להשיג את התוצאה ההפוכה ולגרום לעייפות, כאבי ראש וחוסר ריכוז. כאן כדאי לציין כי בשנים האחרונות המגמה היא לבחור באור בעוצמה של 4000Kלצורך תאורת משרדים – עוצמה שנמצאת על התפר שבין אור חזק לאור חזק מידי.
תאורה לסלון
מבין כל החדרים שציינו, הסלון הוא החדר הכי “רב-שימושי” הוא מהווה למעשה את מרכז הבית ומשמש לדברים שונים בשעות שונות – מחלל למשחקים ולפעילות בשעות היום, דרך חלל אירוח בשעות הערב ועד מקום לרגיעה בסוף היום. כדי שהתאורה תיתן מענה לכל הצרכים והשימושים אך לא תפגום באווירה המשפחתית הנעימה, מומלץ לשלב תאורה בגוונים שונים שנעים על הספקטרום החם.
חשוב להדגיש!
כשאנחנו כותבים “תאורה בגוונים שונים” הכוונה היא לא לערבוב בין צבעים שונים של תאורה באותו חלל, אלא לתכנון התאורה באופן כזה שתהיה בצבע אור אחיד מצד אחד, אבל גם תיבנה ב’שכבות’ מותאמות פונקציונאליות מצד שני.
ניתן לעשות זאת באמצעות דימר שמאפשר עמעום של עוצמת האור בהתאם לצורך באותו רגע, אבל גם באמצעות שילוב בין מספר גופי תאורה. כך למשל בחדר השינה מומלץ לשלב בין תאורה מרכזית, תאורה ייעודית לארונות ותאורה לילה (לקריאה לדוגמה); במטבח ניתן לשלב תאורה מרכזית עם תאורה ייעודית מעל השיש/האי ותאורת לילה חלשה יותר; וכך הלאה.
לסיכום,
הבחירה בין אור לבן לאור צהוב צריכה להיעשות אך ורק בהתאם לצרכים ולרצונות שלכם, תוך התחשבות גם בפונקציונליות המשתנה לאורך היום. אז… אל תחששו להשתמש באור לבן רק כי הוא נחשב ל”קר” או באור צהוב רק כי “מרדים”.