חשיבות התאורה בבתי מלון, צימרים ודירות נופש
- פורסם בתאריך:
27-05-2020
איך משפיעה התאורה במתחם האירוח על חווית הנופשים? ואיך ניתן לחסוך בעלויות בלי לפגוע בחוויה? כל מה שחשוב שתדעו על תכנון תאורה נכון ואפקטיבי.
חווית הלקוח היא אחד הגורמים החשובים ביותר בהצלחה של כל עסק, אבל בענף האירוח (בתי מלון, צימרים, דירות נופש וכדומה) שמעצם מהותו אמור לספק ללקוחותיו חוויה נעימה, מדובר בגורם מרכזי של ממש שיכול להכריע את הכף בין הצלחה לכישלון.
בעלי העסקים בענף האירוח מודעים לכך כמובן ועושים ככל שביכולתם כדי להעניק לאורחים שלהם חוויה נעימה וטובה, אבל לצד ההקפדה על הניקיון, האביזרים המפנקים ושירות הלקוחות – יש עניין אחד נוסף שהוכח כבעל “השפעה סמויה” אדירה על חווית הלקוח ושרוב בעלי מתחמי האירוח קצת פחות מודעים אליו: התאורה!
חשיבות התאורה במתחמי אירוח
לתכנון נכון של תאורה במתחמי אירוח יש חשיבות רבה בשלושה היבטים עיקריים: העיצוב של המקום והאווירה בכל אחד מהחללים בו; הפונקציונאליות והעלויות; והכי חשוב – השפעה על הרושם שיקבלו האורחים והחוויה שלהם מהביקור אצלכם. כאשר מתכננים תאורה למתחם הארחה חשוב לקחת בחשבון כל אחד מההיבטים האלו ולמצוא את הפתרונות הנכונים ביותר לאופי של המקום באופן כללי, לפונקציונאליות של כל אחד מהמתחמים, לאווירה הרצויה בכל מתחם, לתקציב ולעלויות התפעול.
באופן טבעי, מדובר בתכנון מורכב שדורש הבנה טכנית לצד הבנה שיווקית ופסיכולוגית, כך שקצרה היריעה מלהכיל את כל מה שחשוב שתדעו. אבל… הנה העקרונות הבסיסיים והחשובים ביותר שכדאי שתדעו לגבי התאורה במתחמי אירוח, וגם כמה טיפים של המומחים שלנו שתוכלו ליישם כבר עכשיו.
העיצוב והאווירה
העיצוב של המקום והאווירה השורה בכל אחד מהחללים השונים בו, משפיעים באופן מהותי על האופן שבו אנשים “ממתגים” את המקום וכתוצאה ישירה מכך גם חווים את השהייה בו. ומכיוון שהתאורה היא חלק מהותי בעיצוב, הרי שתכנון נכון וחכם של התאורה ייצור אצל האורחים רושם מיידי של סגנון, איכות ותחכום כבר מרגע הגעתם למקום.
למעשה, על פי מחקרים שונים שנעשו, הרושם הראשוני שהם יקבלו בשילוב האווירה שתשרה עליהם בכל חלל ובכל שעה, הם אלו שיקבעו בסופו של דבר את החוויה שלהם במקום. אבל בנוסף לרושם ולאווירה, יש לתכנון נכון של תאורה גם חשיבות פונקציונאלית, שכן שימוש מושכל בתאורה יכול לקבוע את המסלול שלהם בתוך המתחם עצמו ו”להדריך” אותם ממקום למקום – אל החדרים, למעליות, לברים, למסעדות, לחצר וכו’.
נקודות למחשבה:
• לתאורה שתמקמו לאורך שביל הגישה שמוביל אליכם יש תפקיד כפול – מצד אחד עליה להיות פונקציונאלית ולהוביל את האורחים שלכם בבטחה ומצד שני, להכניס אותם לאווירה המתאימה ולנתק אותם מכל טרדות היומיום.
• החזית החיצונית של המקום ולובי הכניסה/אזור הקבלה הם הקשר הראשון שלכם עם האורחים ולכן חשוב שהתאורה בהם תתוכנן בצורה כזו שמצד אחד תפתיע לטובה את האורחים (“אפקט הוואו”) ומצד שני תשרה אווירה חמה ונעימה, בדיוק כמו שהכנסת אורחים צריכה להיות.
• תאורת חוץ נכונה שמשלבת גם תאורה פונקציונאלית באזורים הייעודיים וגם תאורה ממוקדת (שממוקמת בסמוך לצמחייה למשל), תחזק את אווירת השלווה ותיצור תחושה של “חיבור לטבע”.
• בחללים משותפים כמו חדרי אוכל או מסעדות, תכננו את התאורה כך שתיצור אווירה אישית ונעימה סביב כל שולחן.
• שילוב של תאורה עקיפה ותאורה ממוקדת תיצור תחושה של תחכום וחדשנות, ותאפשר לכם להדגיש את האזורים/הפריטים הרצויים מבלי לפגוע בנוחות של המבקרים.
חווית האירוח ושביעות הרצון של הלקוחות
לפני מספר שנים נערך בלונדון מחקר מקיף שבחן את השפעת התאורה במלונות על שביעות הרצון של האורחים לאורך זמן, באמצעות ניתוח הביקורות שכתבו הגולשים באתרים המקוונים. מהנתונים שנאספו מצאו החוקרים כי למעלה מ-10,000 גולשים העניקו דירוג נמוך למקום האירוח וכתבו עליו ביקורות שליליות בגלל תאורה “משעממת” וחלשה מידי.
תוצאות המחקר הועברו למלונות הרלוונטיים בתוספת המלצות לשינויים בתאורה, ובחלק השני של המחקר בדקו החוקרים את מידת ההשפעה של השינוי במלונות שיישמו את ההמלצות והתקינו מערכות תאורה חכמות ומתקדמות.
התוצאות הפתיעו אפילו אותם: לא רק שבכל המלונות שביצעו את השינוי בתאורה נרשמה ירידה של כ-70 אחוזים במספר הביקורות השליליות, אלא שכל אותם מלונות דיווחו על עלייה של עשרות אחוזים במספר האורחים ובהכנסות.
חלק גדול מהם העידו שרוב הלקוחות החדשים הגיעו בעקבות המלצה שקיבלו מאורחים ששהו במקום.
נקודות למחשבה:
• התאורה צריכה להיות דינמית ולהתאים את עצמה לשעות היום. כך למשל התאורה באזור הקבלה צריכה להיות חמה ונעימה בשעות הערב, אך בהירה “ואנרגטית” בשעות היום (תוך ניצול רב ככל האפשר של אור היום).
• כדי ליצור בחדרי ספא אווירה שלווה ונעימה אך גם בטוחה, מומלץ להימנע מתאורה ישירה ולהתקין תאורה עקיפה בטמפרטורת צבע חמימה. כדי ליצור אווירה דרמטית, תוכלו לשלב גופי תאורה צבעוניים (אדום, כחול, ירוק וכדומה) מעל או בתוך האובייקט המסוים שאותו תרצו להדגיש (ג’קוזי למשל).
• באמצעות תאורה ממוקדת תוכלו ליצור משחקי אור וצל שישרו אווירה רומנטית ו/או דרמטית באזורים מסוימים כמו הבר או המסעדה של המקום.
• תכנון נכון של התאורה יאפשר לכם ליצור עניין גם במסדרונות (המשעממים בדרך כלל). כך למשל תוכלו להדגיש יצירות אמנות באמצעות גופי תאורה ממוקדים, ליצור אשליית רוחב באמצעות תאורה שקועה מוסתרת וכדומה.
פונקציונאליות
באחת ההופעות הגדולות שלו, סיפר הקומיקאי מייקל מקינטייר על “חוויה” מוזרה שקרתה לו כששהה באחד מבתי המלון באירופה. כשהגיעה העת לישון, כיבה מייקל את האור המרכזי בחדר ועלה למיטה.
אבל ברגע שהניח את ראשו על הכרית נדלק האור שוב. הוא שוב קם, כיבה את האור, שכב על הכרית והופ – האור נדלק. רק לאחר שחזר על הפעולה הזו מספר פעמים והתקשר להתלונן בקבלה, הוא “גילה” שיש מתג מאחורי הכרית ושבכל פעם שהוא מניח את הראש על הכרית, הוא למעשה לוחץ על המתג ומדליק את האור.
הסיפור הזה הוא אמנם סיפור קומי משעשע, אבל הוא מהווה המחשה מעולה לחשיבות שיש לפונקציונאלית של התאורה. תאורה חכמה יכולה מאוד להקל על האורחים ולחזק את החוויה שלהם, אבל גם לסבך אותם ולגרום בדיוק את ההפך.
לכן, כשאתם מתכנים את התאורה חשוב למצוא את האיזון הנכון בין נוחות לפרקטיקה.
נקודות למחשבה:
• כדי למנוע מצב שבו, בכל פעם שהאורחים ירצו לעשות פעולה ספציפית בחדר (למצוא בגד בארון, לגשת לאמבטיה וכדומה) יהיה עליהם להדליק את האור המרכזי, חשוב לתכנן את התאורה בחדרים באופן כזה שישלב בין תאורה מרכזית ותאורה ממוקדת ויאפשר שליטה נפרדת על כל אזור ו/או לכל צורך. כך למשל תאורת קריאה, תאורה מעל המראה באמבטיה, תאורה בתוך הארונות וכדומה.
• כדי לאפשר לאורחים לשלוט על האווירה הרצויה להם בכל שעה ביום, כדאי מאוד לוודא שכל גופי התאורה ניתנים לשליטה ולעמעום באמצעות דימר.
• התקנה של מערכות תאורה חכמות בחדרי האירוח שמבוססות גם על חיישני תנועה שמופעלים לאחר זמן מוגדר, תוסיף לתחושת הביטחון של האורחים (במקרה שירצו לקום לשירותים באמצע הלילה למשל) ותאפשר להם שינה איכותית יותר (במקרה שבו ישאירו את האור בשירותים/בארון דולק במהלך הלילה למשל).
• כדי שהאורחים לא יצטרכו לגשש באפלה בכל פעם שהם נכנסים לחדר, הקפידו להתקין את מתג התאורה במקום בולט וקרוב לדלת הכניסה.
• אם יש שני מתגים ששולטים על אותו אור (כמו במקרה של מייקל), ודאו שהם מותקנים במקום פרקטי.
• ודאו שהשליטה על מערכות תאורה היא פשוטה ולא מסובכת מידי. זכרו שלא כל האורחים הם אנשי הייטק ותחכום רב מידי עלול לפגוע בהנאה שלהם.
עלויות
מעבר לפן האסתטי והפסיכולוגי, חשוב לקחת בחשבון שלתאורה יש גם השפעה ישירה ומרחיקת לכת על ההוצאות שלכם וכפועל יוצא, על הרווחיות של המקום לאורך זמן. גם כאן יש יתרון רב לתכנון נכון של תאורה שכן, שימוש במערכות תאורה מתקדמות וחסכוניות, בקרות תאורה וחיישנים, יסייעו לכם להפחית את עלויות החשמל והתחזוקה מבלי לפגוע באיכות התאורה.
לסיכום
אין זה סוד שלתאורה יש השפעה פסיכולוגית רבה על מצב הרוח שלנו, על ההחלטות שנקבל ואפילו על האופן שבו אנחנו תופסים את החלל.
ולכן, כאשר מדובר במתחמי אירוח התאורה ממלאת תפקיד מהותי באופן שבו האורח שלכם יחווה את המקום – החל מהרושם הראשוני שהוא יקבל מרגע ההגעה, דרך חווית השירות שלו והאופן שבו הוא ירגיש במהלך החופשה ועד האופן שבו הוא יזכור את המקום ויחליט אם כן/לא להמליץ עליו לאחרים. כל זאת תוך שמירה על יעילות וחיסכון תפקודי.